- - - - -

BLOGG PAUS!!!

 Tar lite paus från bloggen, kommer tillbaka när jag känner för det eller inte alls. 
Ha det bra sålänge :)

Me like black and white












Dagens ; Träning

Indiana gick toppenbra på gårdagens ridning så marktränade/red löst idag istället.

Började med att hon fick vara lös i ridhuset och bara vandra runt lite och sedan satte jag på ledrepet.
 Tag något varv i cirkling game i skritt där jag bara visade med mitt kroppspråk. När jag kallade in hene sa jag ingenting utan bara böjde mig en aning framåt = hon kommer in till mig dirket.
Så härligt att se att hon har 100% fokus på mig i cirklinggame nu, varenda kroppsrörelse eller energi jag andvänder märken hon av. Det kan man säga är stoor förbättring sen förra året..



Tog fram en blå "pressening/vattenmatta" och övade lite med den. Var MÅÅNGA MÅÅNGA månader sen jag övade med den! Först fick hon gå över den och stå på den, där rörde hon inte en min.
Sedan så tog jag den över henne och viftade och runt o.s.v Där var hon jätteduktig!
Det vi behöver träna mer på att hon ska känna sig säkrare när jag drar den över hennes huvud och sedan ska jag öva med att hon ska kunna ha den fladdrande när jag rider och när den fladdrar bakom henne. 



 Sedan hoppade jag upp på henne lös och red runt lite. Övade svänga som går bättre och bättre för varje gång! Hoppade sedan ett hinder några gånger som gick dunderbra! Efter det hoppade jag av och höjde och hoppade igen och det gick också sjuktbra!



 Åhh älskar den känslan av att vara 100% trygg på hennes rygg även om jag rider löst och hoppar. Är inte det minsta rädd eller nervös. Är tusen gånger säkrare när jag hoppar med henne utan utrustning eller med utrustning... Älskade fina häst <3


Redskap

Tänkte berätta lite kortfattat om de olika "redskapen" som jag ibland andvänder när jag marktränar med min häst.


Ledrep/arbetsrep: Då ett vanlig grimmskaft är för litet så andvänder jag ett ledrep. Ledrepet ska ha en "säkerhetshake" och en liten läderlap i änden. Ett ledrep är mycket skönare att hålla och arbeta med än t.ex en longeringslina. De är inte så dyra och går att köpa på b.la Börjes.



Repgrimma: Repgrimma kan du både rida och markträna med. Det är bra att ta av repgrimman om du ska träna löst, då hästen kan annars råka trampa på den lilla biten som sticker ut från repgrimman.
Jag andvänder nästan aldrig regrimma, då JAG tycker inte att den fungerar bätte än en vanlig grimma för mig och Indiana.


Carrot stick: Andvänds som en förlängd arm. Är INTE till att slå hästen med.  Jag brukar nästan alltid ha med mig en carrot stick när jag tränar, då mina armar inte räcker till ibland.


Inledning

TÄNK OM
TÄNK NYTT
TÄNK ATT DU KAN

 Vare sig du är tävlingsryttare, "skogsmulle" eller hobbyryttare KAN DU MARKTRÄNA!

1. Låt oss säga att du rider 6 dagar i veckan på din häst, varför kan du då inte ta en av dem dagarna med att markträna, eller kanska markträna först och sedan inte rida hästen så hårt efterråt?

 Markträning är något som alla , alla kan börja med. Du behöver inte göra något trick, vilja kunna rida löst eller vilja få din häst att följa efter dig löst. Du kan välja att bara träna "miljöträning" t.ex

 Men jag rekomenderar verkligen att ta ut din häst i ridhuset/ paddocken / hagen och ha båda fötterna på marken!



 Det finns många olika sorters "markträningar".
* Vissa kallar det "NH" ( Natural horsemanship) och vissa kallar det ingenting alls. Jag väljer att inte säga; Nu gå jag och tränar "NH".
Natural horsemanship är inget man TRÄNAR! Det är ett tankesätt. Därför tycker JAG att du kan "markträna" men ändå har du inte alls "NH tänket" över huvudtaget. Du kanske bara marktränar för att få "kontroll" över din häst. Du kanske bara marktränar för att din häst inte ska vara rädd för saker.
Vare sig vilket, så är alltid träningen från marken nycklen till framgång även när du sitter på hästryggen!



Att ha en häst för mig är inte bara att rida. Jag varierar dagarna med att gå promenader, rida på ridbanan, rida ut i skogen, träna från marken, trickträna eller varför inte bara spendera en dag med att mysa?

   När jag upptäckte att man kan TRÄNA, man kan ha KUL och UPPTÄCKA nya saker från marken var det som att flera dörrar öppnades!


   



Black and White


Can't stop loving you

Jag ler
Jag är glad

 För jag har min vän. Min allra finaste och dyrbaraste diamant.
Hennes namn är Indiana, och det namnet bär jag med mig varenda dag i mitt hjärta.






Lösträning i ridhuset

Hösten är verkligen på gång nu, det märks speciellt av Indiana!
Hela hon är superpigg och upphetsad. Det blåser, är lite kallt och varierande väder + att det fälls ner massa träd vid hagarna och i stallet halva dagarna .

 Idag innan jag skulle rida så släppte jag lös henne i ridhuset och lät henne springa av sig själv lite grann.
Hon bockade, sprang och busade i en väldig fart! Alltid lika kul att se henne glad :)
När hon har sprungit något varv visslar jag och så kommer hon travande in till mig och stannar precis framför.
Jag har lärt henne att om jag kallar in henne och hon kommer i för snabbt tempo mot mig så pekar jag åt sidan och hon får fortsätta galoppera på spåret. Hade varit väldigt farligt om jag hade kallat på henne och hon hade kommit i 190 och inte hunnit stanna utan sprungit på mig.



Jag litar fullt ut på Indiana när vi tränar löst. Jag VET att hon inte springer på mig, hon vet att när jag visslar = då får jag komma in = sakta ner farten annars = fortsätta på spåret.

Hon är himla duktig på detta! Dock har jag en carrotstick ( en pinne med ett rep på änden, andvänds som en förlängd arm vid t.ex markträning) som jag kan vifta med ifall hon skulle missbedöma avståndet till mig.


Förlåt för dålig uppdatering!

Jag är verkligen sämst på att uppdatera ...

  Vill inte att jag ska känna mig tvingad till att uppdatera på bloggen, vill iaf försöka uppdatera mint en gång om dagen, men om jag inte har ngt intressant att uppdatera om kan jag ju lika gärna låta bli. Right?


Random

Har kommer tre bilder på två hästar jag har varit medryttare på :)



HAHA, min andra medryttarhäst Vitnos.





Haha Aw, jag och min första medryttar häst Busan. Det var några år sen det...


Orkan

Här kommer två bilder fån när Orkan stod i samma stall som Indiana. Han har en plats i mitt hjärta och är den ponnyn som jag har gillat mest. Ibland saknar jag honom och undrar var han är. Han bara försvann.



Hjärtat <3



Han var tillsalu och blev såld till någon som jag inte vet vem. Hade jag haft en gård och pengar så hade jag lugnt köpt honom och mest marktränat med honom och lärt min syster och bror rida på honom då jag var förstor.
Han kommer alltid finnas i mitt hjärta ...




Ovisade bilder

Slänger upp tre ovisade bilder sen vitsippefotograferingen i våras ( som för övrigt blev väldigt dålig)








Nettanstyle

Hälsade på Hedda, Nettan & Rosita idag :) ( Rosita är min gamla medryttarhäst)

Hanna red lite på Nettan, och gick fick också prova lite. Sedan löstränade jag Nettan, vilket gick skitbra för att vara första gången!  Hanna fotade lite grann, igonera gärna mig så gott som det går!



Har äpple i fickan på magen, just so you know!







Inkallning






Träning med pall!

Marktränade idag med Indiana i ridhuset. Gick väldigt bra!
Tänkte berätta om en sak som vi gjorde idag:

Indiana tycker om när jag sitter på henne. Hon känner sig stor och duktig då, problemet är bara att när jag tar fram pallen och ska kliva upp på den så går hon iväg. Tänkte försöka träna "bort" det, så tränade det idag.


1 . Började med att hon var avslappnad, och att jag var avslappnad. Jag hade henne lös, alltså kunde hon hela tiden flytta på sig eftersom jag inte höll i henne. Sedan ställde sedan pallen bredvid henne, då började hon genast flytta sig ett steg. Jag gjorde det en gång till och hon gjorde samma sak. Jag fortsatte tills hon stod helt stilla vid pallen.
Då gick jag fram till hennne och gav godis + massa bröm. Gjorde så några gånger tills hon var helt stilla och lugn.

2. Nästa steg var att jag skulle sätta upp ena foten på pallen, då flyttade hon sig genast. Jag gjorde om det, var lugn och sa "staaanna" , satte ena foten på pallen och stod hon stilla så gick jag fram till henne och gav henne godis + beröm.

3. Nästa steg var att ha båda fötterna på pallen. Då flyttade hon sig, så jag upprepade tills hon stod stilla. Efter en bara några gånger stod hon helt stilla, och jag gick fram och gav godis + massa beröm.

4. Nästa steg var att jag skulle stå på pallen och klappa henne över ryggen. Det tyckte hon inte jättemycket om och flyttade sig. Gjorde om det igen och då gick det. Klev av pallen och gick fram till henne och gav massa beröm och godis. 

5. Övade detta några gånger på båda sidorna, och sedan kunde jag helt lugnt; Ställa pallen bredvid henne, kliva på den, kliva på Indiana och hon står helt stilla. Även när jag satt på henne stod hon fortfarande stilla tills jag bad henne gå fram. Allt detta gjorde löst, där hon ALLTID hade valet att gå ifrån eller flytta på sig. 




Någon som längtar till vintern?






<3






S P O R R A R

Jag andvänder aldrig sporrar. Kommer inte göra det heller.
För mig behövs det inte, det skulle bara förstöra för mig och Indiana. Är hon sur och inte vill gå fram är det för det mesta att hon brunstar = om jag då har sporrar kommer hon bara bli ännu mer sur.

  Det är så jag gör med MIN häst. Har inga sporrar och inget spö.
MEN jag har inget imot om andra rider sina hästar på sporrar. Det är inte MITT problem vad de gör och vad de inte gör.
 Jag andvänder inte sporrar, JAG tycker inte de behövs till MIG OCH INDIANA.
Viktigt att ni ser att jag menar mig och Indiana. Alla har rätt till sina åsikter, och göra som de själva vill.
Men bli inte sura på mig bara för att jag inte andvänder sporrar. Det är mitt val!

 Respektera andras åsikter, så kommer de respektera dina.


 Sammanfattat: Jag andvänder inte sporrar på min häst. Jag skiter totalt i om andra har det på sina hästar. Det är deras val och jag respekterar dem för det.   

 Respektera mitt val :)




Flicka

Åh, Filmen ; Flicka  är en riktigt stor insprationskälla för mig! ( förmodar att alla hästmänniskor har sett den, annars borde ni göra det!)
Filmen är ganska gammal och jag har sätt det många gånger, men kan ändå inte hindra tårarna som kommer i slutet.

Filmen tycker jag har ett väldigt viktigt och fint budskap, och är riktigt bra gjord.

 När jag ser filmen Flicka känner jag igen mig. Det kommer alltid finnas människor som inte förstår min relation med Indiana. De kommer alltid finnas dem med andra åsikter och som kränker ner på mina.

Men jag har blivit så mycket starkare nu. Jag börjar med små steg stå på mig. För vad jag är, och vad hon är. Vad vi är tillsammans.    



All I want is the wind in my hair
To face the fear but, not feel scared


I see the girl I wanna be
Riding bare back, care free along the shore



Wild horses I wanna be like you
Throwing caution to the wind
I'll run free too






Love me Love me

Idag gick det sjukt bra att rida! Har inte ridit på fyra dagar, för att vi båda ska ta nya tag och tycka att ridningen är rolig o.s.v
Det funkade verkligen, för idag var båda pigga och glada och motiverade!




Black & White








You are my love

Fri




You make my happy


Ska kanske till Indiana snart efter maten, och då blir det lite dressyr. Annars skulle Ellinor ta Indiana idag och mocka och packa hö, eftersom hon ändå är där då hon har hämtat hem Vilja.

 Min "stora" dator gick det inte att ladda upp bilder ifrån, vääldigt seg var den. Så får bli en bild från bärbara datorn som ni sett innan. Tyvärr.

 Är det något ni vill läsa om? Eller några speciella bilder? KOM MED FÖRSLAG!



Vem vinner?

Jajajajaja jag kör brottning med min häst, jag vet vi är super coola




<3

Min fina vackra häst




Dagens bild




Bild från dagens fotografering ! Foto: Oline


.



Hur mycket kan man egentligen kräva av en häst? Kan VI männsikor bestämma och styra varenda steg?

  Tror vi verkligen att bara för att vi släpper kontrollen för en liten stund så tar "hästen" över?
Ska vi vara en diktator över våran häst? 

  

Än människa som aldrig få fatta egna beslut kommer inte kunna stå på egna ben.  En männsika måste ha regler, måste ha gränser. Måste få krav. Men en människa måste också få visa sina åsikter, fatta egna beslut och tänka själv.

     Hästar är som oss människor. DE ÄR INTE MÄNNSISKOR, men deras tanskesätt är likt vårt. De är inga leksaker, de är inga maskiner eller plåtburkar. De är HÄSTAR och vi borde behandla dem som det. 

 

Fotografering; 1 år senare

Oline har sovit över här hos mig inatt och nu ska vi snart bege oss till Indiana.
Dagens planer är att vi ska fotografera en fotogrefering med samma klänning, grimma och ställe.
Förhoppningsvis blir bilderna bra och att man ser skillnaden på både mig och Indiana. Slängr upp dem i eftermidda/kväll om de blir bra :)




<3



 Jag lever här, jag finns, jag andas.
Jag vill leva mitt liv tillsammans med dig. Bredvid din sida i stora motgångar och glädjas åt framgångar.

 Jag vill inte vakna upp ur min dröm. Jag vill leva i den förevigt, flyga fram med dig genom tid och rum på små skogstigar och härliga ängar.  Jag vill kunna borra in mig i din päls när kinderna är blöta och ögonen är fulla med tårar. Jag vill ha dig att luta mig mot när allting går fel. Jag vill ha dig att dela mig glädje när allt går som bäst.

Allt jag vill ha har du. Jag ger dig min kärlek, min gläjde.

 Låt oss leva förevigt. Tillsammans.




Hej , det var ett tag sen!


Det var ett bra tag sen jag laddade upp något vettigt här, så tänkte slänga upp ett inlägg.
Jag VILL blogga, men ändå känner jag att alla kritiserar en eller snackar massa skit om vad man gör och vad man inte gör. Så jag hoppas att jag slipper sånt i fortsättningen.

 Sen har jag inte heller all världens tid heller. Stallet, skolan, läxor ...
Men jag ska försöka uppdatera bättre! 


Bilderna är från vår ettårsdag







RSS 2.0